30 Eylül 2014 Salı

Vahşetlere tanık olan Kolezyum


Amfitiyatro deyince akla hemen Roma'daki Kolezyum ( Colosseum ) gelir. Gelmediyse de gelmeli çünkü amfitiyatroların en görkemlisi.
Roma toplumsal yaşamının önemli gösterileri burada gerçekleşirdi. Gösteri dediysem aklınıza hemen sanatsal şeyler gelmesin. Tüm pis işler, tüm kanlı gösteriler burada yapılırdı. 
Hayvan avcılığı, infazlar, gladyatör dövüşleri...
Gladyatörün karşısına çıkacak hayvanları bilerek aç bırakırlarmış ki gösteri daha kanlı olsun.
Düşünün artık nasıl psikopat olduklarını. 
Ve gösterilerde o kadar kan akarmış ki, kan kokusuna dayanabilmek için toprakla kapatırlarmış kanı.
Gladyatörler, savaş esirleri veya kölelerden seçildiği için de önemsiz sayıldıklarından cesetleri Tiber Nehri'ne atılırmış. Bu, onların kültüründe aşağılayıcı bir durum olarak kabul edilir.
Bu duruma, benim üzüldüğüm kadar eminim o dönem kadınları da üzülüyordur.
Öyle olmasa gladyatörler için duvarlara niye yazılar, şiirler yazsınlar canım değil mi?
İmparatorların da bu durumdan haberi varmış ki kadınların izlemesi ya yasak ya da izleyeceklerse en arkalarda izlemeleri şartmış. Belki de o kaslı, güçlü, yakışıklı yiğitleri dövüştürerek öldürme uygulamasını sırf kıskançlığından başlatmıştır kim bilir.
Adam, insan katliamını bildiğin şova dönüştürmüş ya. Sonra da Türkler barbar!
 Bu gösterilerin çok da fazla seyirci kitlesi varmış.
Öyle ki Kolezyum, 55bin seyirci kapasitesine sahip.

Bu yapının inşası bile kanlı a dostlar.
 Açılışında yüzlerce insan ve hayvan kurban etmek nedir?! Resmen vahşet! 
Rivayete göre imparator, kendisinden sonra böyle ihtişamlı bir yapı yapılmasın diye mimarı hayvanlara yem olarak vermiş.Psikopat Titus! "MİMARIN SUÇU NE?"

Kolezyum'da oturma düzeni toplumsal sınıflara göre ayarlanmıştı. En önde soylular, en arkada köleler.
İki kişi karşılaşınca alt tabakadan olan yol vermek zorundaydı. 55bin kişilik, 80 kapılı arenanın iç koridorları o kadar işlevsel çözülmüş ki, içerideki insanlar birkaç dakikada dışarı çıkarılabiliyormuş.
Bu büyük yapının cephelerini eşit yükseklikteki ve genişlikteki kemerler çevreler. Tabi kemeri Romalılar keşfetti ya, görmemiş gibi, neredeyse sırf kemerden oluşan eser yapmışlar. Olsun güzel olmuş, güzel.
Zaten koskoca Romalıların da benim beğenime ihtiyacı vardı! Dünyanın En Psikopat 10 İnsanı listesi oluştursam başa Titus'u yazardım. Bu söylediklerimi duysa Psikopat Titus beni de aslanlara yem ederdi aman aman.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder